Raapsteeltjes met geprakte aardappel en salade van raapsteelblaadjes

2 personen

Ingrediënten

  • 400 gram geschilde aardappels, bijvoorbeeld Nicola
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 0,5 deciliter slaolie
  • 750 gram raapsteeltjes
  • 100 gram  boter
  • 1 citroen om te raspen
  • 1 eetlepel gehakte (en gewassen) peterselie
  • 1 eetlepel gladde mosterd, bijvoorbeeld Löwensenf
  • 4 gram zout
  • zwarte peper uit de molen
  • basisvinaigrette (zie extra recept)

Bereidingswijze
Kook de aardappels zonder zout in circa 25 minuten gaar. Bak de spekblokjes aanbakken in de slaolie tot ze krokant en goudbruin zijn. Snijd de steeltjes van de raapsteeltjes en bewaar de blaadjes. Was de steeltjes en de blaadjes apart en laat ze goed uitlekken. Droog de blaadjes en de steeltjes apart eventueel in een slacentrifuge. Stoof de steeltjes (dus niet de blaadjes) in een klein beetje boter beetgaar. Laat de rest van de boter in een pannetje zachtjes smelten (niet te heet laten worden). Was de schil van de citroen en rasp de buitenkant van de schil. Prak de aardappels met een stamper of een vork fijn als ze gaar zijn. Meng de geprakte aardappels losjes met de gesmolten boter, geraspte citroen en voeg de gehakte peterselie toe. Roer voorzichtig de uitgebakken spekjes en de gestoofde steeltjes van de raapsteeltjes door het aardappelmengsel breng alles op smaak met de mosterd, 4 gram zeezout en de zwarte peper. De blaadjes van de raapstelen op smaak maken met de basisdressing (zie recept hieronder).
De geprakte aardappelen met de raapstelen serveren met de salade van de blaadjes er bovenop.

Salade van raapsteelblaadjes

ingrediënten voor de basisdressing

  • 0,75 deciliter witte wijnazijn
  • 0,75 deciliter water (of kippenbouillon)
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 eetlepels fijne mosterd
  • 1 liter arachideolie
  • 1 deciliter olijfolie
  • zeezout, fijn
  • zwarte peper uit de molen
  • blaadjes van de raapstelen

Bereidingswijze
Doe de azijn, het water (of de bouillon) met het sjalotje en de mosterd in de blender en maal het fijn. Voeg de oliën toe en mix het tot een gebonden dressing. Maak het op smaak met zout en peper. (Heb je teveel dressing, bewaar deze dan in de koelkast. Gebruik de vinaigrette op kamertemperatuur.)
Meng een passende hoeveelheid dressing door de raapsteelblaadjes.